TEΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΦΩΣΤΗΡΑΣ LIVE SCORE

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΦΩΣΤΗΡΑΣ ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΚΟΡ. Καντε μια ανανέωση κατα διαστήματα για τυχόν αλλαγή ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΦΩ...

ΣΤΟΙΧΗΜΑ LIVE

ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΩΣΤΗΡΑ (HISTORY)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΩΣΤΗΡΑ
 Π.Α.Ε ΦΩΣΤΗΡΑΣ

Πρόεδρος :

AYTΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΦΩΣΤΗΡΑ!

Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Φωστήρ ιδρύθηκε το 1926 στην τότε περιοχή των Νέων Σφαγείων - περιοχή όπου είχε κατασκευάσει σφαγεία ο Εμμανουήλ Μπενάκης - στον κατοπινό Δήμο Ταύρου, από τους κατοίκους της περιοχής, που ήταν στην πλειοψηφία τους μικρασιάτες πρόσφυγες.

Ίδρυση - τα πρώτα χρόνια

Το 1926 νεαροί ποδοσφαιρόφιλοι πρόσφυγες της περιοχής των Νέων Σφαγείων αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα ποδοσφαιρικό σωματείο. Μεταξύ άλλων ήταν οι: Γ. Βάβουλας, Θ. Βαφειάδης, Χ. Βαφειάδης, Ι. Μαυρόπουλος, Κ. Μαυρόπουλος, Παναγ.Παπαδόπουλος, Γ. Αξαρλής, Στ. Μοσχίδης, Χρ. Χατζόπουλος, Γ. Ζαρίφης κ.ά. Γενικός αρχηγός και κινητήριος μοχλός του συλλόγου υπήρξε ο Γ. Βάβουλας, στον οποίο οφείλεται η ραγδαία ανάπτυξή του και η καθιερώσή του ως βασικού αθλητικού σωματείου της συνοικίας. Εμπνευστής του ονόματος της ομάδας ήταν Χρ. Χατζόπουλος από την Κωνσταντινούπολη. Ίσως εμπνεύστηκε το όνομα, από την ομώνυμη ομάδα Φωστήρ που υπήρχε στην Πόλη τη σεζόν 1923-24.[1] Χρώματα του συλλόγου ορίστηκαν το κίτρινο και το μαύρο, που ήταν τα χρώματα του Βυζαντίου. Αρχικό έμβλημα του συλλόγου ήταν ο φοίνικας που αργότερα καταργήθηκε, διότι συνδέθηκε με τη χούντα του 1967.
Ο πρώτος αγώνας του συλλόγου που αναφέρεται έγινε στις 30 Ιανουαρίου 1927 με αντίπαλο τον Ατρόμητο Νεαπόλεως (Εξαρχείων) και έληξε 2-2. Αναφέρεται σχετικά:
"Εις το παρά τα Σφαγεία γήπεδον συνηντήθησαν αι ομάδες Ατρόμητος (Νεαπόλεως) και Φωστήρ (Σφαγείων). Μετά ένα ωραίον αγώνα ανεδείχθησαν ισόπαλοι με τέρματα 2-2. Εκ του Ατρομήτου διεκρίθησαν οι παίκται: κ. Τζονάκης, Καμπουρόπουλος, Γ. Αγγελάτος και Α. Μελανίτης εκ δε του Φωστήρος οι Βάφουλας και Μαρκόπουλος." [2]
Αρχικά δεν υπήρχε Δ.Σ., οι παίκτες αποτελούσαν και τη διοίκηση. Αργότερα δημιουργήθηκε Δ.Σ. και πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο Χαρ. Βαφειάδης από το 1927 ως τον Ιανουάριο του 1930. Επί των ημερών του ο σύλλογος έγινε μέλος της Ε.Π.Σ. Αθηνών και τη σεζόν 1930-31 συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Αθηνών. Την εποχή αυτή είχε περίπου 150 μέλη. Τον Βαφειάδη διαδέχτηκε στην προεδρία του συλλόγου ο Φ. Κατσίνας.
Ως το 1930 έδινε μόνο φιλικά παιχνίδια. Την πρώτη ομάδα του Φωστήρα, η οποία διατηρήθηκε σχεδόν η ίδια ως το 1930, αποτέλεσαν οι ποδοσφαιριστές: Σ. Λαδονικόλας, Ζαρίδης, Ι. Μαυρόπουλος, Οδ. Χριστοφίδης, Θ. Βαφειάδης, Γ. Αξαρλής, Σ. Ξανθόπουλος, Π. Παπαδόπουλος, Σ. Μοσχίδης, Θ. Βαφειάδης, Χαλβάς, Σαριγκούλης, Σ. Διαμαντόπουλος, Κ. Μαυρόπουλος, Γ. Περιβολαράκης.[3] Το 1930 είχε προπονητή τον Πασχαλίδη.
Η ομάδα αυτή σταδιακά δημιούργησε σπουδαία φήμη καθώς ως το 1930 παρέμεινε αήττητη σε αγώνες με ανεπίσημους συλλόγους. Άρχισε να προσκαλείται και σε κοντινές περιοχές, όπως στη Χαλκίδα (όπου νίκησε τον πρωταθλητή της πόλης Ολυμπιακό με 4-3), στη Σαλαμίνα (όπου συνέτριψε την τοπική Ένωση Σαλαμίνας με 5-0) κ.ά. Το 1928 τερμάτισε στη 2η θέση σε τουρνουά ανεξαρτήτων μεταξύ 24 σωματείων. Ως το καλοκαίρι του 1930 που εντάχθηκε στην ΕΠΣΑ είχε πετύχει 32 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόνο μία ήττα και είχε διαφορά 119-26 γκολ. Σε ορισμένες νίκες του πέτυχε εντυπωσιακά σκόρ, όπως με: Δόξα Κουκακίου 6-0, Εθνικό Κολωνού 6-3, Ακρίτες Δραπετσώνας 4-0, Πέρα Κλουμπ 5-0, Νίκη Πλάκας 6-3, Ένωση Πετραλώνων 3-0, Ένωση Χαλκηδόνας 4-1, Β΄ Απόλλωνα Αθηνών 3-1, Ένωση Νεαπόλεως 10-0, Ένωση Φιλαδέλφειας 5-0, Ένωση Θησείου 4-0, Νέος Αστήρ Περιστερίου 3-0 κλπ.
 • Η Αθλητική Ένωση Νέων Σφαγείων: Βασικός ανταγωνιστής του Φωστήρα στη συνοικία ήταν η "Αθλητική Ένωση Νέων Ν. Σφαγείων" (Α.Ε.Ν.), από την οποία γνώρισε την πρώτη του ήττα το 1930 με 1-2, δεδομένου ότι ως τότε ήταν αήττητος. Η Α.Ε.Ν. ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1929 από τους αδερφούς Στέφανο, Νικόλαο και Παναγή Κρυσταλλίδη, τον Αντ. Αντωνιάδη και τον Ελευθ. Ιατρέλλη. Αμέσως δημιούργησε δικό της γήπεδο κανονικών διαστάσεων και άρχισε να δίνει αγώνες με άλλα ανεπίσημα σωματεία. Τη σεζόν 1929-30 πέτυχε 10 νίκες, 6 ισοπαλίες και 3 ήττες. Πιο εντυπωσιακή ήταν η νίκη της επί του Φωστήρα που ήταν αήττητος επί τρία χρόνια. Στη βασική ομάδα της ΑΕΝ αγωνίζονταν οι Γ. Ζαρίφης (τερμ.), Κ. Μπακετατζής, Αλ. Καλαφάτης (οπισθ.), Ν. Λαζαράτος, Αντ. Πουλούδης, Ευάγγ. Φουρνάκης (μέσοι), Μ. Κρυσταλλίδης, Ν. Ελευθεριάδης, Ν. Βουτσάς, Ι. Σεραφειμίδης, Στυλ. Θράβαλος (κυνηγοί).[4]

Άλλα τμήματα

Την πρώτη αυτή περίοδο διατηρούσε επίσης τα εξής αθλητικά τμήματα:
 • Πιγκ πονγκ δωματίου.
 • Ποδοσφαιρική ομάδα παίδων, τον λεγόμενο "Μικρό Φωστήρα".
 • Ομάδα βόλεϊ θηλέων, με τις: Διονυσία Αξαρλή, Κ. Κολλιοπούλου, Ελ. Σουγιαντζή, Ελ. Κουτούλη, Βαρ. Πανά και Ν. Βαφειάδου.
 • Ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών.
 • Τμήμα εκδρομών, με 200 περίπου μέλη.
 • Αθλητικό τμήμα (στίβου), το οποίο αντιμετώπιζε δυσκολίες καθώς δεν διέθετε οργανωμένο γυμναστήριο.

Στην ΕΠΣΑ - οι πρώτες επιτυχίες

Ο Φωστήρ εντάχθηκε στην Ε.Π.Σ. Αθηνών από τη σεζόν 1930-31. Στα προπολεμικά χρόνια έδινε αγώνες με τα άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία των Αθηνών και από τη Γ΄ κατηγορία ανέβηκε στη Β΄ την τελευταία προπολεμική σεζόν 1940-41 που διακόπηκε λόγω του πολέμου. Άρχισε να δημιουργεί το θρύλο του στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν εντάχθηκε εξαρχής στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών, όπου αγωνίστηκε συνεχώς όλη τη δεκαετία 1950-1960 με επιτυχία, με αντιπάλους την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Απόλλωνα, τον Πανιώνιο, το Αιγάλεω, τον Αθηναϊκό, τον Ατρόμητο Περιστερίου κλπ.
Οι καλύτερες σεζόν του στην Α΄ ΕΠΣΑ ήταν:
 • 1945-46: 4ος με 36 β. μόλις δύο βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια ΑΕΚ και το δευτεραθλητή Αστέρα και ένα βαθμό πίσω από τον τριταθλητή Παναθηναϊκό στο πιο συναρπαστικό ίσως πρωτάθλημα στην ιστορία της ΕΠΣΑ.
 • 1948-49: 3ος με 36 β., πέντε πίσω από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό και τρεις πίσω από τον Πανιώνιο.
 • 1951-52: 4ος με 19 β.
 • 1955-56: 2ος με 29 β. Ήταν η καλύτερη σεζόν στην ιστορία του. Προκρίθηκε στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος 1955-56, όπου αγωνίστηκε στο Β΄ όμιλο (κεντρικό) και τερμάτισε 4ος.
Σημαντική παρουσία είχε και στο Κύπελλο Ελλάδος, όπου έφτασε τέσσερις φορές ως τα προημιτελικά:

Ο "Φονεύς" των γιγάντων

Την πρώτη μεταπολεμική περίοδο στην ομάδα αγωνίζονταν οι: Σπύρος Γιαλαμπίδης, Τσισκάκης, Δημητσάνας, Πιλάτος, Χατζηγιάννης, Μανταλόπουλος, Μπέμπης, Νεοφύτου, Μυλωνάκης, Φαμπρίτσης, Καπαρατζιάν, Τσαλαβούτας, Ρουμελιώτης, Δημητσάνας, Μαργαρίτης Ι & ΙΙ, Κυπριώτης, Κατσιλιέρης, Ματσάγγος, Παυλίδης, Εξαπηχίδης, Μπόμποτας κ.ά. Εκείνη την εποχή κατόρθωσε να διατηρηθεί στην Α΄ κατηγορία, αφού νικούσε της μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος. Τότε ήταν που του δόθηκε το προσωνύμιο που διατηρεί ακόμα και σήμερα: "Φονεύς των γιγάντων". Την πρώτη αναφορά του προσωνυμίου αυτού έχουμε τον Ιούνιο του 1949, σε ένα ποίημα που απήγγειλε ο ειδικός γραμματέας του συλλόγου Μανίκας, στο αποχαιρετιστήριο γλέντι της σεζόν ενώπιον εβδομήντα και πλέον φίλων του συλλόγου:[5]
Ο Φωστήρ για όλους είναι λαμπρό στολίδι, θείο
είναι από τα πιο αρχαία με ιστορία σωματείο.
Στην αρχή δειλά εμπήκε μεσ' σε γήπεδα μεγάλα
και κατάπιε τόσες πίκρες και ακόμα τόσα άλλα.
Μα ποτέ δεν απελπίσθη κι' εξελίχθη τέλος πάντων
όπως όλοι ομολογήσαν σε Φονέα των γιγάντων.
O κυρ Παύλος μάλιστα συχνά αναφέρει την πρόταση "θα αναγεννηθώμεν εκ της τέφρας μας"

Στην Α΄ Εθνική

Στο πρώτο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής, το 1959-60, δεν κατάφερε να πάρει μέρος. Αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική, πήρε το πρωτάθλημα του ομίλου του και κέρδισε την άνοδο.
Ακολούθησαν τρεις σεζόν στην Α΄ Εθνική. Τις δύο πρώτες (1960-61, 1961-62) τερμάτισε στην 9η θέση. Όμως, την τρίτη χρονιά (1962-63) υποβιβάστηκε.
 • Σύνθεση 1960-61: Αδαμίδης, Δημήτρης Αιδινιώτης, Αναστάσιος Ανδρέου, Αρσενιάδης, Βαγιάννης, Παναγιώτης Βεντούρης, Νίκος Βολίκας, Γεωργαλάς, Γιάκαλος, Γιώργος Δειμέζης, Καββαδίας, Καπάνταης, Χαράλαμπος Κενάνογλου, Αντώνης Κοντοπαντελής, Κρεμμύδας, Λιόλιος, Σωτήρης Λογοθέτης, Κώστας Μαστρογιαννόπουλος, Βαγγέλης Παυλίδης, Συρίγος, Μιχάλης Φραντζεσκάκης και Χαράλαμπος Χατζηδήμου.
Στην Α΄ Εθνική αγωνίστηκε ξανά τη σεζόν 1970-71. Παρέμεινε τέσσερις σεζόν αλλά κάθε χρόνο κινδύνευε με υποβιβασμό. Τερμάτιζε πάντα μεταξύ της 12ης και της 14ης θέσης. Τελικά το 1973-74 υποβιβάστηκε ξανά. Στο διάστημα που παρέμεινε στην Α΄ Εθνική συνέχισε να επιβεβαιώνει τη φήμη του ως "Φονέα των γιγάντων" νικώντας μεταξύ άλλων τον Ολυμπιακό με 3-1. Όμως, από τον Ολυμπιακό γνώρισε και την ήττα με το μεγαλύτερο σκορ που έχει σημειωθεί στην Α΄ Εθνική: 11-0! Την μεγαλύτερη νίκη του ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ την πέτυχε την περίοδο 1969-70 στη Β΄ Εθνική εναντίον της Θήβας με 10-0 με 7 γκολ του Ρεμούνδου!

Νεότερα χρόνια

Μετά το νέο υποβιβασμό η πορεία της ομάδας ήταν καθοδική. Αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια στη Β΄ Εθνική. Έπειτα υποβιβάστηκε στη Γ΄ Εθνική, όπου αγωνίστηκε από το 1983-84 ως το 1986-87, στη Δ΄ Εθνική.
Τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια να ανεβεί σε ανώτερες κατηγορίες κι έφτασε ως τη Β΄ Εθνική. Ακολούθησαν νέοι υποβιβασμοί για οικονομικούς λόγους. Το καλοκαίρι του 2009 παρότι τερμάτισε 4ος την σεζόν 2008-2009, λόγω οικονομικών χρεών υποβιβάστηκε στη Δ΄ Εθνική. Τη σεζόν 2012-13 αγωνίζεται στο νότιο όμιλο της Φούτμπολ Λιγκ 2 (Γ΄ Εθνικής),. Τώρα η ομάδα αγωνίζετε στην football league και χτίζει μια ομάδα κάτω απο νέες συνθήκες πρωτόγνωρες για τα δεδομένα της, με μεθοδικότητα απο την νέα διοίκηση των Βέλγων.

Στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος

Τη δεκαετία του '70 πέτυχε την καλύτερη διάκριση της ιστορίας του στο Κύπελλο Ελλάδος. Το 1976-77 με προπονητή τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ έφτασε ως τα ημιτελικά.
 • Στον α΄ γύρο απέκλεισε εκτός έδρας τον Πανδραμαϊκό με 1-0 με γκολ του Κοτσάνου με κεφαλιά.
 • Στους 32 απέκλεισε τον ΟΦΗ με 2-1, με δύο γκολ του Κοτσάνου.
 • Στους 16 απέκλεισε τον ΠΑΣ Γιάννινα με 2-1 με γκολ του Μπάκη και του Κοτσάνου.
 • Στον προημιτελικό απέκλεισε την Αναγέννηση Επανωμής εκτός έδρας με 3-2 στην παράταση, με γκολ των Γεωργιάδη, Μπάκη, Καρρά
 • Στον ημιτελικό αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ με 0-4 στην Τούμπα. Στο τέλος του αγώνα ο προπονητής του πολύ μεγάλου τότε ΠΑΟΚ Μπίλι Μπίνγκαμ και όλοι οι ποδοσφαιριστές του δικεφάλου, με πρώτους τους Κούδα, Σαράφη, Φουντουκίδη, Αποστολίδη, Παρίδη, Φορτούλα, Γούναρη, Αναστασιάδη, Ασλανίδη, στάθηκαν μπροστά στη φυσούνα και καταχειροκρότησαν το Φωστήρα για το μεγάλο άθλο του να φθάσει στους 4 του Κυπέλλου.
Άλλες δυο φορές έφτασε ως τα προημιτελικά:
 • 1975-76: απέκλεισε τον Απόλλωνα (0-0, 6-5 στα πέναλτι) και τη Δόξα (2-1) και αποκλείστηκε από την ΑΕΚ (0-1).
 • 1978-79: απέκλεισε τον Ιωνικό (2-0), τη Ρόδο (2-1 στην παράταση) και τη Δόξα (0-0, 3-1 στα πέναλτι) και αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό έπειτα από δύο αγώνες, αφού τον δυσκόλεψε πάρα πολύ, οδηγώντας το δεύτερο ματς στην παράταση στέλνοντας: 2-2 στο γήπεδο του Ταύρου και 2-3 στο Καραϊσκάκη στην παράταση. Προπονητή είχε τον Κώστα Λινοξυλάκη και πρόεδρο τον αείμνηστο Τάκη Κονδύλη.

Ποδοσφαιριστές

Παίκτες που έγραψαν ιστορία τόσο με την φανέλα του συλλόγου όσο και στα εθνικά συγκροτήματα που είχαν βασική συμμετοχή ήταν:

Αγωνιστική πορεία - Τίτλοι

Από το 1959 ως το 2004 ο Φωστήρας έχει αγωνιστεί στις εθνικές κατηγορίες ως εξής:

Γήπεδο

Έδρα του Φωστήρα αποτελεί το Γήπεδο "Σπύρος Γιαλαμπίδης" χωρητικότητας 4.000 θεατών (καθήμενων). Ανήκει στο Δήμο Ταύρου και βρίσκεται κοντά στις γραμμές του τρένου. Ονομάστηκε "Σπύρος Γιαλαμπίδης" προς τιμήν του παλιού διεθνή παίκτη του Φωστήρα.
Χτίστηκε το 1969 και το ρεκόρ θεατών είναι 11.000 στον αγώνα: "Φωστήρας - Ολυμπιακός" (1971) Αυτός είναι ο επίσημος καθώς σε πολλά παιχνίδια ο κόσμος συνήθιζε να μπαίνει απο τους φράχτες του γηπέδου που το γέμιζε εκείνη την εποχή αλλα και χρόνια μετα συνέχεια. Διαθέτει δύο ξύλινες λυόμενες κερκίδες, οι οποίες τοποθετήθηκαν το 2002, αντικαθιστώντας παλαιότερες αντίστοιχες. Παρά τη διαρρύθμισή του, που θυμίζει δεκαετία του '60, βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με καθαρούς χώρους, μπουτίκ, καφετέρια και λέσχη της ομάδας.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ

Χαρακτηρίστικο του Φωστήρα είναι ο κόσμος του αν και έχει σχεδόν μισό αιώνα να ανέβει στα σαλόνια τις πρώτης εθνικής (super league) ο κόσμος είναι πάντα εκεί, αν αναλογιστεί κανείς οτι ο δήμος Μοσχάτου-Τάυρου είναι απο τους ποιό μικρούς στην Αττική ο κόσμος του είναι μέχρι και σήμερα πολλαπλάσιος ομάδων μεγαλυτέρων δήμων και με μεγαλύτερη παρουσία σε μεγαλύτερα σαλόνια. (Ακόμα και σήμερα που λόγο της οικονομικής κρίσης ο κόσμος στα γήπεδα είναι λιγότερος στον Φωστήρα ο κόσμος ειναί εκεί είτε με την παρουσία του είτε ηθικά κοντά στην ομάδα)

Πηγές

 • "Φωστήρ Ν. Σφαγείων", εφ. "Βραδυνή", 23 και 24 Ιουλίου 1930.
 • Γ. Διακογιάννη, "Το Ποδόσφαιρο", εκδ. ΚΑΚΤΟΣ, 1978, σελ. 83.
 • "40 χρόνια ελληνικό ποδόσφαιρο και ΠΡΟΠΟ", ειδική έκδοση του Προπόραμα, 1999.
 • "Αθλητική Φωνή" της 27ης Νοεμβρίου 1961.
 • Χ. Λιούμης fostiranews οπαδικό blog του Φωστήρα.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


 7 ΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ  4 ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟ 1977 ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΟΚ!


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


          ΧΡΟΝΙΑ                   ΑΓΩΝΑΣ                              ΣΚΟΡ
 1. 1948-49        ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΦΩΣΤΗΡΑΣ       3-3  (ΣΚΟΡΕΡ ΓΙΑΛΑΜΠΙΔΗΣ,ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ(2)) 
          ΕΠΝ/ΚΟΣ   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΦΩΣΤΗΡΑΣ       4-1  (ΣΚΟΡΕΡ ΓΙΑΛΑΜΠΙΔΗΣ)
 1. 1952-53        ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΦΩΣΤΗΡΑΣ       3-1  (ΑΥΤΟΓΚΟΛ)
 2. 1956-57        ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΦΩΣΤΗΡΑΣ  2-1  (ΣΚΟΡΕΡ: ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ)
 3. 1957-58        ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ-ΦΩΣΤΗΡΑΣ      3-1  (ΣΚΟΡΕΡ:ΔΕΙΜΕΖΗΣ)
 4. 1972-73        ΦΩΣΤΗΡΑΣ-ΠΑΟΚ                       1-2  (ΠΑΡΑΤ.) (ΣΚΟΡΕΡ: ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ)
 5. 1975-75        ΦΩΣΤΗΡΑΣ-ΑΕςΚ                         0-1  
 6. 1978-79        ΦΩΣΤΗΡΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ       2-2  (ΣΚΟΡΕΡ: ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗΣ,ΜΠΑΚΗΣ)
          ΑΠΝ/ΚΟΣ   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΦΩΣΤΗΡΑΣ       2-2 (ΠΑΡΑΤ. 3-2)
(ΣΚΟΡΕΡ:ΠΕΤΡΙΝΙΩΤΗΣ,ΜΠΑΚΗΣ)

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
 1. 1976-77       ΠΑΟΚ ΦΩΣΤΗΡΑΣ                         4-0
Από το ΄80 και μετά η ομάδα πέρασε πολλές περιπέτειες. Δεν κατάφερε να παίξει ξανά στην πρώτη κατηγορία, ενώ γνώρισε υποβιβασμούς. Πάντα με έδρα το δημοτικό γήπεδο του Ταύρου, πλάι στις γραμμές (εδώ και χρόνια ονομάζεται "Σπύρος Γιαλαμπίδης" προς τιμήν ενός παλαιού ποδοσφαιριστή). Πάντα, με κόσμο στην εξέδρα. Κόσμο που επαναστάτησε όσες φορές αδικήθηκε ο Φωστήρας. 

X.LIOUMIS
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ


President : ----
AYTI IS SOCCER TEAM FOSTIRAS

The FOSTIRA Athletic Football Club was founded in 1926 in the then district of New Slaughterhouses - area where he had built slaughterhouses Emmanuel - Benaki in Taurus later municipality , of the local residents , who were mostly refugees from Asia Minor .
Establishment - the early years

The 1926 football fans young refugees in the region of New Slaughterhouses decided to form a football club. Among others were: G. Vavouli I. Vafeiadis , Ch Vafeiadis J. Mavropoulos , K. Mavropoulos , Panag.Papadopoulos C. Axarlis , St. Moschidis , Ch . Hatzopoulos , G. Zarifis others Overall leader and driving force behind the association was G. Vavouli , which is due to the rapid development and introduction of a basic sports club district . Initiator group name was Chr . Hatzopoulos from Constantinople . Perhaps the name was inspired by the eponymous team luminaries who was in the City season 1923-1924 . [1 ] Colors of the club set yellow and black , which were the colors of Byzantium . Original emblem of the phoenix club was later removed because it was associated with the junta in 1967.
The first match of the club was referred to the January 30, 1927 with rival Atromitos Naples ( Exarcheion ) and ended at 2-2. Indicate on :
" In spite of the Slaughterhouses Golf synintithisan the groups Fearless ( Naples ) and luminaries ( Slaughterhouses ) . After a nice fight have emerged tied 2-2 with goals . Atromitos Of the paiktai were distinguished : Mr. Tzonakis , Kampouropoulos C. Angels and A . Melanitis is the luminary of the Vafoulas and Markopoulos . " [2 ]
Initially there was no board , players were and administration. Later on Board and served as the first president Char . Vafeiadis from 1927 to January 1930 . In the days of the club became a member of NSOs Athens and the 1930-31 season first joined the league of Athens . At the time it had about 150 members . In Vafeiadis succeeded to the presidency of the club F. Katsinas .
As 1930 gave only friendly games . The first group of Fostiras , which remained almost the same as in 1930 , were the players : S. Ladonicolas , Zaridis J. Mavropoulos , Od Christofides , T. Vafeiadis C. Axarlis , S. Xanthopoulos , P. Papadopoulos , S. Moschidis I. Vafeiadis , Halva, Sarigkoulis , S. Diamantopoulos , K. Mavropoulos C. Perivolarakis . [3 ] in 1930 he was coached by Pashalidis .
This group gradually created a great reputation as well as 1930 remained undefeated in matches with informal associations. Started invited and in nearby areas , such as in Halkida ( where he defeated the champion of the Olympic city 4-3 ) , Salamis (where he crashed the local Union Salamis 5-0 ) etc. In 1928 he finished in 2nd place in the tournament between 24 independent unions . By the summer of 1930 he joined the EPSA had achieved 32 wins, 3 draws and only one defeat and had goal difference 119-26 . In some victories achieved impressive scores, such as : Glory Koukaki 6-0 , National Kolonou 6-3, 4-0 Drapetsonas Frontiersmen , Pera Club 5-0 win Plate 6-3, 3-0 Petralona Union , Union Chalcedon 4 -1 , B Apollo Athens 3-1 Union Naples 10-0 , 5-0 Philadelphia Union , Union Thisiou 4-0, 3-0 New Astir Peristeri etc.
The Athletic Union Junior Slaughterhouses : Fostiras main antagonist in the district was the " Youth Sports Association Law Slaughterhouses " ( Merchant Marine ) , by whom he had met his first defeat in 1930 with a 1-2, since until then was undefeated . The Merchant Marine Founded in September 1929 by brothers Stephen , Nicholas and Panayi Kristallidis , the Ant . Antoniadis and El. Iatrellis . Immediately created its own full sized tennis and started giving informal matches with other clubs . The 1929-30 season scored 10 wins, 6 draws and 3 defeats . Most impressive was the victory over the Fostiras was undefeated for three years. The core group of the MMA fighting C. Zarifis ( term. ) , K. Baketatzis , Al. Kalafatis ( opisth. ) , P. Lazarus Ant . Pouloudia , Evangelos . OVENS ( averages ) , M. Krystallidis , P. Eleftheriadis , P. Voutsas I. Serafimides , Style . Thravalos ( hunters ) . [4 ]
other components

This first period also had the following athletic departments :
Ping pong room .
Boys' football team , known as the " Small Fostiras " .
Girls' volleyball team , with : Dionysia Axarli , K. Kolliopoulou , El Sougiantzi , El headbutt , Var . Pana and N. Vafiadou .
Men's water polo team .
Department Desk , with about 200 members .
Athletic department ( athletics ) , which faced difficulties as there had organized gym .
In EPSA - early successes

The luminaries joined the NSOs Athens since the 1930-31 season . In the prewar years vied with the other clubs in Athens and from C to B category climbed the last pre-war season 1940-41 was interrupted by the war . Began to create the legend of the early postwar years, beginning when he joined the A category of NSOs Athens , where he played continuously throughout in 1950-1960 successfully with rivals AEK , Panathinaikos , Apollo , Panionios , Egaleo in Athens , Atromitos Peristeri etc.
The best season in A EPSA was:
1945-46 : 4th with 36 b just two points behind champions AEK and defterathliti Star and a point behind tritathliti Panathinaikos perhaps most exciting league in the history of EPSA .
1948-1949 : 3rd with 36 free throws, five behind champion Panathinaikos and three behind Panionios .
1951-52 : 4th at 19 w
1955-1956 : 2nd with 29 b was the best season in history. Selected as finalists for the National Championship from 1955 to 1956 , where he played in the B group ( central ) and finished 4th .
Had a significant presence in the Greek Cup , where nearly four times as the quarterfinals :
1948-1949 : eliminated from the Olympic recursive : 3-3 , 1-4.
1952-1953 : again eliminated by Olympiakos 1-3.
1956-1957 : eliminated by Panathinaikos 1-2.
1957-1958 : excluded from Doxa Dramas 1-3 .
The " killer " of giants

The first post-war period in the team struggled : Spiros Gialampidis , TSISKAKI , Dimitsanas , Pilate , Hatzigiannis , Mantalopoulos , Bebis , Neophytou Milonakis , Fabrizia , Kaparatzian , Wade , Roumeliotis , Dimitsanas , Margaritis I & II , Kypriotis , Katsilieris , Matsaggou , Pavlidis , Exapichidis , Mpompotas etc. At that time he managed to keep the A category , after defeating the big teams in the league . It was then that he was given the nickname that still maintains : " slayer of giants ." The first mention of aliases that we have in June 1949 , in a poem recited by special secretary of the club sleeves to farewell party of the season before seventy -plus friends of the club : [5 ]
The luminaries for all is bright ornament , sulfur
are among the most ancient in the history club.
At first tentative empike mes ' in big stadiums
and swallow so bitter and still so much more.
But never apelpisthi and ' evolved anyway
as we all confess to Fonea giants .
O Sun Paul indeed often mentions the proposal " will anagennithomen of our ash "
At the First National

In the first championship of First League , in 1959-60 , did not take place. He fought in the Second National, took the league and won the anode.
This was followed by three seasons in the A Division. The first two ( 1960-61 , 1961-62 ) finished in 9th place . But the third year ( 1962-63 ) was demoted .
Composition 1960-1961 : Adamidis , Dimitris Aidiniotis Anastasios Andreou , Arseniadis , Vagianni , Panagiotis Ventouris Nick convenient Georgalas GIAKALI George Deimezi , Kavadias , Kapandais Haralambos Kenanoglou , Anthony Kontopantelis onion Liolios , Sotiris Logothetis , Costas Mastroyiannopoulos , Vangelis Pavlidis , SYRIGOS , Michael and Harry Frantzeskakis Chatzidimou .
In A National struggled again 1970-71 season . Spent four seasons but each time threatened with relegation . Always ends between 12 and 14 positions. Eventually relegated again in 1973-74 . In the time that remained in the First National continued to confirm his reputation as " Fonea giants " including beating Olympiakos 3-1 . However , the Olympic and met defeat with the highest score made ​​in the First National : 11-0 ! The biggest win of the FOSTIRAS been obtained in the period 1969 to 1970 National B against Thebes 10-0 with 7 goals of Remoundou !
Latest years

After downgrading the new team's course was downward . He played for several years in the Second Division. After relegated to C National, where he played from 1983-84 until 1986-87 , the National D .
In recent years an attempt was made to ascend to the higher classes , and came as the Second Division. Followed young demotions for economic reasons . In the summer of 2009 while finishing fourth season 2008-2009 due to financial debt downgraded to D Division. The 2012-13 season struggling in the southern group of the Football League 2 ( C National ) . Now the team plays in the football league and builds a group under new conditions for unprecedented data , methodically by the new administration of the Belgians .
In the semifinals of the Greek Cup

The 70s achieved the best discrimination of the history of the Greek Cup . The 1976-77 coached by Andrea Papaemmanouil arrived as the semifinals .
In a round blocked away the Pandramaiko 1-0 with goals of the stem head .
Excluded at 32 OFI 2-1 , with two goals by stalks .
At 16 excluded PAS Giannina 2-1 with goals Bakun and stems.
In quarterfinal excluded Renaissance Epanomis away 3-2 in overtime , with the goal Georgiadis , Buck , Karra
Eliminated in the semifinals by PAOK 0-4 at Toumba . At the end of the match the coach of PAOK very large then Billy Bingham and all the players of the biceps , with their first Koudas , Sarafi , Fountoukidis , Apostolides , Paride , Fortoula , Gounaris , Anastasiadis , Aslanidi , stood in front of the bellows and the katacheirokrotisan Fostiras for great feat of reaching at 4 Cup .
Twice reached the quarterfinals as :
1975-1976 : busted Apollo ( 0-0 , 6-5 in shootout ) and Glory ( 2-1) and was excluded from AEK Athens ( 0-1 ) .
1978-79 : busted Ionic ( 2-0 ) , Rhodes (2-1 in overtime ) and Glory ( 0-0 , 3-1 penalties) and was excluded from the Olympic after two races after him to barely too too , leading the second game in overtime shipping: 2-2 in golf Taurus and 2-3 at Karaiskaki in overtime. Coach Bob had Linoxylaki and the late President Taki funds.
footballers

Players who made ​​history as the football club and the national assemblies were basic participation were:
George Deimezi : playing as 38 years .
Panagiotis Ventouris
Harry Chatzidimou : scored the first goal directly from a corner kick flip in the history of the National A , the 9th game of the 1961-62 championship , Sunday, Nov. 26, 1961 , the keeper Ciro Apollo Kalamarias , the struggle fostiras Apollon Kalamarias 5-1 .
John Natsis
Costas Eleftherakis : great career at Panathinaikos and National team .
Dimitris Aidiniotis
Nick Volikas
Harry Chantzos
Dimitris Siatounis
Georgalas
Liolios
Vangelis Pavlidis
Anthony Kontopantelis ( goalkeeper )
Drakopoulos
Stavros Tsohos : journalist later sports editor .
Michael Frantzeskakis
Stefanos Giourgas
Dimitris write
Nick Drosopoulos
Thanassis relay
Dinos Catania
Zacharias Avagiannelis
Andreas Karakidis
Michael Synanidis
Kapiris
George Memos
John Panopoulos
Dimitris Remoundos
George Lentil
Claus Desylas
Stefanos Tasopoulos
Roberta Georgiadis
audacity stalk
Michael GEROTHODOROU
Kostas Bakas
Christos Petriniotis
Turn course - Headlines

From 1959 to 2004 the fostiras has struggled in the national categories as follows :
A National : 7 times ( 226 matches: 61 wins - 60 draws - 105 defeats , goal : 225-348 ) .
B National : 18 times .
C National : 8 times .
D National : 12 times .
A better position in National : 9th ( 1961-1962 )
Better presence in Greek Cup : Semifinals ( 1976-1977 ) .
B National Champion : 1960 , 1970
C National Champion : 2013
D National Champion : 1991 , 2001 , 2006 , 2012
Cups NSOs Athens (3): 2006 , 2007 , 2012 .
court

Headquarters is Fostiras Stadium "Spiros Gialampidis " capacity of 4,000 spectators ( seated ) . It belongs to the municipality of Taurus and is located near the train tracks . Named "Spiros Gialampidis " in honor of former international player Fostiras .
Built in 1969 and the record attendance is 11,000 in the race : " fostiras - Olympiakos " ( 1971 ) This is the official as many games people used to enter through the fences of the field that was filled at the time but years after then . It features two wooden prefabricated stands, which were placed in 2002 , replacing older ones. Despite the initial design , reminiscent of the 60s , in good condition , with clean rooms , boutiques , cafe and club team .

THE WORLD OF ALL Nearby

Characteristics of Fostiras is the world 's although almost half a century has risen in the Premier lounges (super league) the world is always there, if we consider that the municipality Moschatou bull is from the small Attica what the world is until today multiple groups larger municipalities with greater presence in larger salons . ( Even today why the economic crisis the world in stadiums is less Fostiras in the world is there either in the presence of either morally close to the team )
sources

" Luminary P. Slaughterhouses " long . " Evening " , 23 and 24 July 1930 .
G. commentary , " The Football " , ed CACTUS , 1978 , pp. 83.
" 40 years and Propo Greek football " , special edition of Proporama , 1999 .
" Sports Voice " of 27 November 1961 .
Ch Lioumi fostiranews fan blog of Fostiras .
references

External links

fostirasfc.gr Official club website
fostiranews.blogspot.com To blog followers
The blog page on facebook.
The group page on Facebook.
 Seven times in the quarterfinals AND WHO SAYS NO 4 Wikipedia . AND ONCE IN THE SEMI-FINALS 1977 with then PAOK BIG !


DETAILS

QUARTERFINALS Matches

          YEARS RACE SCORE
1948-49 Olympiakos FOSTIRAS 3.3 ( SCORERS GIALAMPIDIS , DIMITSANAS ( 2 ​​) )
          EPN / LES FOSTIRAS - Olympiakos 4-1 ( SCORERS GIALAMPIDIS )
1952-53 Olympiakos - FOSTIRAS 3.1 ( OWN GOAL )
1956-57 - FOSTIRAS Panathinaikos 2-1 ( scorers: ROUMELIOTIS )
1957-58 - FOSTIRAS DOXA DRAMAS 3-1 ( scorers: DEIMEZIS )
1972-1973 FOSTIRAS - PAOK 02.01 ( obs ) ( scorers: REMOUNDOS )
1975-75 - FOSTIRAS AEsK 0-1
1978-79 FOSTIRAS - Olympiakos 2-2 ( scorers: LIVADIOTIS , BAKIS )
          DDA / LES FOSTIRAS - Olympiakos 2-2 ( obs 3-2)
( Scorers: PETRINIOTIS , BAKIS )

semifinals Matches
PAOK 4-0 1976-77 FOSTIRAS
From 80 onwards, the group spent many adventures . Did not play again in the first category , while experienced demotions . Always based municipal golf Taurus , on the side lines ( for years called " Spyros Gialampidis " in honor of a former player ) . Always, with people on the platform . World who rebelled repeatedly wronged the fostiras .

X.LIOUMIS
WIKIPEDIAΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ