ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΩΣΤΗΡΑ OI ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΤΟΥ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΥΣ)

Επειδή ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ δεν αποτελείται μόνο από άψυχο υλικό, αλλά από τους ανθρώπους του, που τον πίστεψαν, τον αγάπησαν, τον λάτρεψαν, τον υπηρέτησαν, τα δύο μεγαλύτερα blog της ομάδας μας, το FOSTIRANEWS.BLOGSPOT.GR και το FOSTIRAS-1926.BLOGSPOT.GR επιχειρούν από κοινού να αφιερώσουν λίγες γραμμές σ' αυτούς που ίδρωσαν, πόνεσαν, μάτωσαν  την κίτρινη φανέλα, σ' αυτούς που ''κατάπιαν'' χιλιόμετρα στο γήπεδο, σ' αυτούς που ταπείνωσαν τους γίγαντες της εποχής.



Ο λόγος για τους αθλητές του ΦΟΝΕΑ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ που έκαναν τα μικρά ''σφαγεία'' πελώρια ποδοσφαιρική δύναμη.
ΦΩΤΟ: Ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΑ


Οι πρώτοι αθλητές του συλλόγου στην δεκαετία του 1930 ήταν οι : Θόδωρος Βαφειάδης (αδερφού του πρώτου προέδρου του ΦΩΣΤΗΡΑ Χαράλαμπου Βαφειάδη), Γιάννης Μαυρόπουλος, Γιώργος Αξαρλής (συνιδρυτές της ομάδας), Γιώργος Χαντζόπουλος (έδωσε το όνομα στην ομάδα) και οι Παπαδόπουλος, Χριστοφορίδης, Κ. Μαυρόπουλος, Σαριγκούλης, Διαμαντόπουλος, Μοσχίδης, Περιβολαράκης
Στην δεκαετία 1940-1950 ξεπετιούνται τα πρώτα μεγάλα αστέρια, που σημάδεψαν την ιστορία αυτού του μεγάλου συλλόγου.

Πρώτος ο Σπύρος Γιαλαμπίδης, ο οποίος μάλιστα αποτέλεσε (σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της εποχής) τον πιο ολοκληρωμένο σέντερ φορ της Ελλάδας στην δεκαετία 1945-55.
Ο Σπύρος Γιαλαμπίδης, παρά τα οικονομικά του προβλήματα, δεν δελεάστηκε στα ποσά ρεκόρ της εποχής, που του πρόσφεραν πρόθυμα οι τρεις μεγάλοι σύλλογοι του κέντρου.
Η αγάπη για τον ΦΩΣΤΗΡΑ και τον λαό του δεν εξαγοράζονταν.
Πρόσφερε τα πάντα απλόχερα στις δυο μεγάλες του αγάπες.
Τον ΦΩΣΤΗΡΑ και την Εθνική Ελλάδα.
Με την έγκριση της ομάδας του, συμμετείχε ως δανεικός σε Ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. (επιτρεπόταν αυτό).
Ο Γιαλαμπίδης υπηρέτησε τον ΦΩΣΤΗΡΑ για πολλές δεκαετίες και από το πόστο του προπονητή.

Συμπαίχτες του Γιαλαμπίδη ήταν οι : Λαψίδης, Μπιτζιάς, Πιλάτος, Νικολόπουλος, Μοσχίδης, Μανταλόπουλος, Νεοφύτου,  Μαντέλος, Καπαματζιάν, Τσάτσης, Δημητσάνας, Μικελής, Τσαλαφούτας, Σοφικίδης, Νικολαδάς, Τσισκάκης, Ρουμελιώτης, Μυλωνάκης, Λιβανός, Παπαδόπουλος, Ζαρρές Λιόλιος, Γεωργίου, Εξαπηχίδης, Γιάκαλος, Κυπριώτης, Καστανάς και ο Θανάσης Μπέμπης με μεγάλη καριέρα σε Ολυμπιακό και Εθνική Ελλάδα.
Μέχρι το 1959, όπου η ομάδα ανεβαίνει στην Α' Εθνική  βρίσκουμε ακόμα τους: Παυλίδη, Βολίκα, Ανδρέου, Γαζής, Αρσενιάδης, Κρομμύδας, Μαστρογιαννόπουλος, Αιδινιώτης, Χατζηδήμου (ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Ελλάδας που έβαλε γκολ με απ' ευθείας κτύπημα κόρνερ) και ασφαλώς τον Γιώργο Δειμέζη (σημερινό πρόεδρο των βετεράνων).

Λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας του '60, απ' τα σπλάχνα του ΦΩΣΤΗΡΑ, ξεπετάγεται ένας μέσος, που έμελλε να γίνει αρχηγός της Εθνικής ομάδας και μέλος της ΜΙΚΤΗΣ ΚΟΣΜΟΥ.
Ο λόγος για τον Κώστα Ελευθεράκη που το 1969 κάνει την παρθενική του εμφάνιση με την φανέλα του ΠΑΟ και για 12 συνεχή χρόνια αποτελεί το μεγάλο ατού του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ αλλά και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (35 φορές διεθνής)
Η Α' Εθνική πλαισιώνεται με τους Βαγιάννη, Γεωργαλά, Παναγιώτη Βεντούρη (με πολύ μεγάλη καριέρα αργότερα στην ΑΕΚ και στην Εθνική ομάδα), Λογοθέτη, Δρακόπουλο, Φρατζεσκάκη, Τσώχος (πατέρας του γνωστού δημοσιογράφου), Γράψας, Δροσόπουλος, Γιούργιας, Κολοκούρης, Κοντοπαντελής, Γκαβέρας, Μανιάς, Γλυμίδης, Ζαρίφης, Κατάνιας, Λαγός, Χατζηιωάννου, Σιατούνης, Μάκρας

Στην δεύτερη περίοδο της Α' Εθνικής στον ΦΩΣΤΗΡΑ βρίσκονται οι: Λάζος, Χάτζος, Ρεμούνδος, Αβαγιαννέλης, Μέμμος, Χριστοδούλου,, Αλβέρτος, Πανόπουλος, Συνανίδης, Μακρής, Μπάρτζης, Αρβανίτης, Καπίρης, Χαραλαμπίδης, Κορακίδης, Κεφαλιανός, Φακής, Καραγιαννόπουλος και ασφαλώς ο αείμνηστος Θανάσης Ρέλλης που υπήρξε και συμπαίχτης του μεγάλου Πελέ στην Βραζιλία.
Στην Β' Εθνική  βρίσκουμε και εκεί, ανθρώπους με μεγάλη ποδοσφαιρική αξία, όπως τους τερματοφύλακες Κλή, Δεσσύλα, Αστρά, Δημητσάνας (πεπόνιας) και ο αείμνηστος Δαδίτσος.
Την αμυντική  λειτουργία της ομάδας περιφρουρούν οι : Νάτσης από αριστερά (για δυο σχεδόν δεκαετίες), Λειβαδιώτης, Δημητρίου, Τζηνιέρης από δεξιά στο κέντρο της άμυνας δεσπόζουν οι ογκόλιθοι Κίτσος , Καπώνης αλλά και Γεωργιάδης, Τασόπουλος (κόκορας), στον χώρο του κέντρου βρίσκουμε τους Καρράς, Καλπαξίδης, Συνανίδης , Αβαγιαννέλης, Αλβέρτος, Ξερούλιας, Τομαράς Π. , Τομαράς Τ. Γεροθόδωρος, Τσουκαλάς, ενώ την γραμμή κρούσης αποτελούν οι Μπάκης, από αριστερά, ο οποίος με την ταχύτητα του και τις σέντρες του αποδιοργάνωνε τους αντιπάλους του, ο Κοτσάνος ο οποίος με τις τρίπλες του ανακάτευε όλες τις άμυνες, ο Πετρινιώτης που έκανε πάρτι στην κορυφή της επίθεσης, ο μακαρίτης Δρούζιας που στον αέρα ήταν ο άνθρωπος γκόλ, ο ακούραστος και ταχύτατος Βιβλιοδέτης (πατάτας), ο Καρπούζας, ο Ασκαρίδης, ο Καυκής
         Για τους παίχτες της Γ' και Δ' Εθνικής, θα ακολουθήσει άλλο αφιέρωμα.

Από το 1983, όπου έπεσε από την Β' Εθνική, ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ ξανά ανεβαίνει για ένα μόνο χρόνο το 2002 όπου αν και 4ος υποβιβάζεται λόγω χρεών στην Δ' Εθνική.
Στο σύντομο αυτό πέραμα του από την κατηγορία, ο ΦΟΝΕΑΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ φιλοξένησε παίχτες με πλούσιο ποδοσφαιρικό βιογραφικό. Όπως τον τερματοφύλακα Στάουτσε βασικό στέλεχος της Εθνικής Λιθουανίας και τους διεθνής στην πατρίδα τους Μπεναλί ( δεν θυμάμαι να του πήρε αντίπαλος την μπάλα) και Ροζάλες ( ίσως ο μοναδικός ξένος ποδοσφαιριστής του ΦΩΣΤΗΡΑ, που αγάπησε την ομάδα και αγαπήθηκε από τον λαό της).
Οι υπόλοιποι παίχτες που πλαισίωσαν την ομάδα μας ήταν:
Καραμάνος, Τζανετής, Ευθυμίου, Τσιανάκας, Μάρης, Ανωγιάτης, Μήτσης. Τζήμας, Αντωνιάδης, Ηπειρώτης, Μελαμιανάκης, Γκαλαμέλος, Νικολάου, Ντερτινής, Σάμσον, Κωνσταντίνου, Καρτάλης, Αθανασιάδης, Σκαρπαθιώτης, Αντωνίου, Νικολαίδης, Στρόμπολος, Καλογερής, Κορναράκης, Τερεσκίνας, Μαυρέλης, Μούτας, Σηφάκης, Κουρμπέλο, Πλεξίδας, Βιβλιοδέτης, Παπανικολάου, Τόμπρος.
Την επόμενη χρονιά, που κράτησε μόνο 5 αγωνιστικές, λόγω αποβολής της ομάδας από το πρωτάθλημα, την φανέλα του ΦΟΝΕΑ φόρεσαν και οι Αλβέρτης, Μπακαγιόκο, Κουτλούμπασης, Παρασκευαίδης, Σαλωνίδης, Δασκαλάκης, Φακής, Κλίνκοβιτς,Γεωργιάδης, Κουκουτσέλας. και Ζώκος.


  • Αυτό ήταν το πρώτο από τα δυο μέρη του κοινού αφιερώματος των δυο μεγαλύτερων blog του ΦΩΣΤΗΡΑ μας.
  • Ζητούμε συγνώμη, για τυχόν παραλήψεις ονομάτων.Αυτό θα είναι εκ παραδρομής, λόγω της πληθώρας ποδοσφαιριστών.
  • Θα ακολουθήσει κι άλλο αφιέρωμα, με τους ποδοσφαιριστές της Γ' και Δ' Εθνικής.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: FOSTIRANEWS.BLOGSPOT.GR και FOSTIRAS-1926.BLOGSPOT.GR 





Σχόλια